Jak si vybrat typ polystyrénu pro zateplení

Zateplování je dnes běžnou záležitostí a tradičně se pro zateplení fasády doporučuje polystyrén. Je lehký, zcela nenasákavý, umí nabídnout potřebné tepelněizolační vlastnosti a rovněž je ve srovnání s jinými alternativami, včetně zateplení minerální vatou, levný. Jak si vybrat typ polystyrénu pro zateplení fasády?

Pro zateplování se používají dva základní typy polystyrénu. Extrudovaný a pěnový. Extrudovaný polystyrén vyniká větší pevností a používá se zejména na izolaci podlah a základů.

Proč se polystyrén hodí na zateplování?

Polystyrén je pěnový plast. Ve své struktuře obsahuje 99 % vzduchu a samotný expandovaný polystyrén je jen 1% komunálního odpadu. Polystyrén se též velice ekologicky vyrábí. U výroby se spotřebovává minimum energie, u jeho výroby nevzniká další odpad a je plně recyklovatelným. Laici tohle nevědí a polystyrén často pokládají za extrémně problematický materiál z hlediska ekologie. Ale opak je pravdou. Samozřejmě není polystyrén jako polystyrén a vhodné je vybírat ten s certifikací pro evropské trhy, tedy s označením CE. Vysoce kvalitní polystyrén od Baumit má dnes označení Airpop®.

Špatná pověst polystyrénu se zlepšuje díky novým vychytávkám

Přestože se polystyrénem zatepluje jednoznačně nejvíce, již tradičně jej doprovází špatná pověst, co se týče negativního vlivu zateplení na klima v interiéru, zvýšené vlhkosti a vzniku nekvalitního prostředí pro život. A jak se říká: „Na každém šprochu pravdy trochu.“ Izolace fasády běžným polystyrénem problémy dělat může. Z interiéru přestanou unikat vodní páry. Lidi si však neuvědomují, že zateplení polystyrénem je prostě difuzně neprostupný systém a naše chování se musí změnit. Nutné je v interiéru výrazně více větrat, ideální je rovněž instalace rekuperace.

Polystyrén od Baumit je jiný

Tepelněizolační polystyrény od Baumit eliminují tradiční nevýhody zateplení běžným polystyrénem. Baumit polystyrénové desky obsahují díry, které dávají polystyrénu paropropustné vlastnosti. Fasáda a potažmo celý dům mohou dýchat, a to bez toho, aby došlo ke snížení účinku tepelné izolace.

Druhou vychytávkou jsou šedé polystyrénové desky. Ty obsahují grafitové části, které fungují jako infračervené absorbenty. Díky tomu dosahují tyto desky až o 23 % lepší tepelněizolační vlastnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.