Renovace znečištěné fasády

Fasáda může být celkem drahá záležitost, hlavně když je zateplená. Každý z nás ale chce mít dům s krásnou fasádou a když naši omítku hyzdí nevzhledné fleky a nečistoty, tak je na řadě obnova fasády, nebo ne? Znečištěná fasáda je relativně snadno a rychle opravitelná. Není vůbec třeba vytvářet fasádu novou. Celý problém se dá vyřešit dvěma rychlými kroky – očištěním nečistot a nánosem nové fasádní barvy.

Očištění fasády by mělo být i jistou prevencí, nedělejte to ale moc často, při pravidelném zásahu hrozí její poničení. Obecně se větší čištění a opravy doporučují dělat až po 8 letech.

Fáze čištění

V prvé řadě je potřeba fasádu pečlivě mechanicky očistit od veškerých nečistot. Můžeme využít vodu nebo kartáč a tím odstraníme všechen prach a další nečistoty.

Druhým krokem čištění je využití čistícího prostředku, který se v daném poměru naředí s vodou. Čistící prostředek odstraní velké nečistoty a mastnotu. Dá se aplikovat kartáčem, nebo pomocí rozprašovače. Po nanesení je třeba ho nechat aktivně působit, většinou se uvádí časové rozpětí od 2 do 20 minut podle míry znečištění fasády. V případě silného ušpinění budete muset celý čistící proces opakovat tolikrát, až se fasáda vyčistí.

Fáze nátěru

Fasádní nátěr se pak už nanáší na čistou zeď. Doporučuje se aplikovat dva nátěry, s tím že první je zředěný s 10 až 15 % vody. Nátěr je potřeba minimálně 12 hodin nechat odpočinout. Po této přestávce se aplikuje další vrstva nátěru, případně můžete nanést i dvě s minimálně čtyřhodinovou pauzou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.