Montážní pěny: Jak se v nich vyznat a nač se dají využívat?

Když se doma pouštíte do drobných, ale třeba i větších oprav a rekonstrukcí vlastními silami, je docela možné, že se vám dostane do ruky montážní pěna, která se dá aplikovat v celé řadě případů. Vždy je tedy před nákupem dobré vědět, jaké je alespoň základní členění těchto přípravků a nač jsou vhodné.

Základy o montážní pěně

V případě montážní pěny jde o hmotu, která je zpravidla ukryta v dóze, povětšinou plechové, potažmo umělohmotné. Tato hmota je v ní pod stlačeným plynem, po příslušném stisknutí tlačítka (nebo pistole) se aplikuje na potřebná místa, kde následně vlivem kontaktu se vzduchem reaguje a postupně ztvrdne. Existují jednosložkové a dvousložkové montážní pěny. K jednosložkovým modelům patří kupříkladu montážní pěna Den Braven, konkrétně pak ta s označením Green Line. Jde o pěnu, již je možné využívat i v teplotách lehce pod bodem mrazu. Hodí se na zdivo, dřevo, plasty, ale také například kámen a další materiály.

Použití v praxi

Montážní pěny najdou uplatnění v mnoha řemeslnických činnostech. Nechybějí ve výbavě malířů pokojů, dlaždičů, podlahářů, zedníků a dalších pracovníků. S kvalitní montážní pěnou se nejen vyplňují volné prostory mezi spárami, ale slouží třeba také k vyplnění prostor mezi dveřmi a rámy, respektive k pevnému usazení vybavení domácnosti. V neposlední řadě se s jejich pomocí fixují koupelnové vany a sprchové kouty. Tím, že mají velmi dobré izolační vlastnosti, neproniká skrz ně následně voda. Další pozitivem těchto přípravků jsou velmi nízká hmotnost, pevnost a především vysoká odolnost spolu s dlouhou životností.

Základní druhy

U montážní pěny je vždy zapotřebí počítat s tím, že po aplikaci dojde k určitému zvětšení jejího objemu. Také dle toho lze tyto přípravky rozlišovat, a to na nízkoexpanzní a vysokoexpanzní. Druhá zmiňovaná varianta je z hlediska výplně mezer efektivnější, protože po aplikaci zvýší svůj objem až několikanásobně.

Pro drobné a občasné práce se používají trubičkové montážní pěny. Ty poznáte dle toho, že mají na konci jednoduchou trubičku, skrz niž probíhá samotné nanášení pěny. Není zapotřebí žádná složitá výbava. U pistolových pěn je, jak už ostatně z názvu vyplývá, nutné mít k dispozici speciální pistoli, do níž se pěna v dóze vkládá. Po vyprázdnění se vyjme a nahradí novou. Tento model využívají především profesionálové.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.