Veřejná koupaliště nebo soukromý bazén?

Pokud máte rádi vodu a plavání, můžete jít buď na veřejné koupaliště, nebo se osvěžit ve vlastním bazénu. Oboje má svoje klady i zápory. Plavecké stadiony bývají plné cizích lidí, nemáte v nich příliš soukromí, ani volného místa. Nemluvě o hygieně. Na druhou stranu si lépe zaplavete a můžete tam pobývat po celý rok. Soukromý bazén naopak nabízí komfort, pohodlí i soukromí. Z vašeho obýváku jste tam do dvou minut a máte celý prostor jen pro sebe. Jenže tento bazén můžete využívat jen okolo tří měsíců v roce. Navíc v něm pravděpodobně nebudete pořádat závody v kraulování. Co si tedy vlastně vybrat?

Bazén Albixon

Výhody a nevýhody veřejného koupaliště

Kryté bazénové stadiony mají jednu nespornou výhodu. Jsou vám po zaplacení vstupného k dispozici po celý rok, jak v horkém červenci, tak v mrazivém lednu. Od rána až do večera. Bazén je dlouhý padesát metrů a vy se pohodlně proplavete. Je však pravda, že vám tam můžou překážet další hosté, obzvlášť pokud navštívíte středisko odpoledne po práci, nebo dokonce o víkendu. V některých případech se stává, že pod vámi vás podplavávají rychlejší plavci, aby si udrželi tempo. Vy zase berete ohled na postarší dámu vedle vás, kterou nechcete ohodit dvěma litry vody. Proto možná raději plavete pomaleji. K tomu máte po celou dobu pocit, jakoby jste se ocitli v obrovském mraveništi. Pokud sebou navíc máte malé děti, pro jistotu se za nimi neustále ohlížíte. Nemluvě o hygieně. Upřímně, je obecně známo, že voda ve veřejném koupališti obsahuje lidský pot i moč. Podle odborníků mohou být známé zarudlé oči po vykoupání způsobeny kromě chloru také vlivem těchto nežádoucích látek.

Foliový bazén Albixon

Klady a zápory domácího bazénu

Vlastní bazén má naopak výhodu v tom, že je mnohem hygieničtější. V rámci rodiny zkrátka víte, kdo se s vámi koupe. Máte jednoduchou dostupnost přímo z vašeho obývacího pokoje, když si navíc usmyslíte, že se chcete vykoupat třeba v půl dvanácté v noci, nic vám nebrání. Vaše soukromí je větší, než v prostoru, kde se tísní další desítky a stovky lidí. Je pravda, že si zde nezaplavete tolik, jako „na koupáku“, ale pokud si koupíte větší bazén se standartní hloubkou 1,2 – 1,5 metru a délkou 6 metrů, na rekreační plavání to stačí. Počáteční náklady se u menších bazénů pohybují v jednotkách tisíců korun a potom ho v zásadě stačí jen pravidelně čistit. Jestli nejste závodní plavec a pořídíte si bazén hlavně z důvodu osvěžení celé rodiny, může to být příjemná letní investice. Na stadion můžete v zimě.

Bazény do země

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.