Jak dispozičně řešit koupelnu?

Stěhování do nového s sebou přináší nejen radost, ale také starost. Každý si jistě přeje, aby jeho nové bydlení oslnilo budoucí návštěvy nejen moderním designem, ale současně bylo pokud možno co nejvíce efektivní. Následující řádky přinesou inspiraci, jakým způsobem lze dispozičně řešit koupelnu.

Spojení WC s koupelnou bývá zdrojem každodenních hádek

Jedním z mýtů je domněnka, že spojení WC a koupelny přinese více prostoru. V reálném životě tato teze nefunguje! Naopak se postupem času zpravidla ukáže její nepraktičnost, když ve chvíli, kdy je používáno WC, nemohou příslušníci rodiny ani do koupelny. Dokážete si představit, jak vypadá ranní situace v rodině se dvěma školou povinnými dětmi v obyčejném všedním dnu?

Moderní koupelna

Se ztracenou příčkou přichází majitel koupelny o úložné prostory

Když dojde ke spojení těchto dvou místností, majitel domácnosti současně ztratí dvě stěny (jednu příčku), na nichž mohou být umístěny různé skříňky a jiné úložné prostory. Z toho důvodu je lepší ponechat obě místnosti zvlášť a snažit se dosáhnout úspory prostoru jinými způsoby.

Rustikální koupeln

K získání většího prostoru v koupelně přispěje vhodný typ umyvadla

Ušetřit místo pomohou do značné míry asymetrická umyvadla, jež mají odkládací a umývací plochu, kdy lze vodovodní baterii umístit na jakékoli straně. Pro malé koupelny v paneláku se jako možné řešení ukázala dvojumyvadla.

Sprchový kout je prostorově úspornějším řešením

Věčné dilema mezi vanou a sprchou je při zohlednění otázky prostoru rozhodnuto pro sprchový kout. Jestliže někdo trvá na vaně, není již dnes žádným velkým problémem zakoupit asymetrickou vanu se zástěnou, která má nad zúženým koncem umyvadlo. Dojem většího prostoru vytváří v koupelně také zrcadla, jež mohou být umístěná na dvířkách různých skříněk. Jiným možným řešením je zrcadlová stěna.

V dnešní době již neplatí, že některé činnosti se musí nezbytně odehrávat v koupelně. Pračka se v současnosti již poměrně běžně objevuje v kuchyni i na chodbě. Také typicky ženské činnosti jako líčení či česání, které dokáží muže dovést takřka k nepříčetnosti, se mohou odehrávat místo koupelny v ložnici, díky čemuž si na koupelnu bude v konkrétním okamžiku dělat nárok menší množství osob.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.