Jak dispozičně řešit kuchyň?

Zamysleli jste se někdy nad tím, v jaké místnosti se rodina setkává nejčastěji? Ačkoli již dnes v řadě rodin z různých důvodů neplatí, že všichni obědvají společně, stále ještě je tímto prostorem setkávání kuchyně! Proto je záhodno, aby v ní nedocházelo ke zbytečným tlačenicím a její uspořádání působilo na všechny členy domácnosti příjemným dojmem.

Jaká je doporučovaná minimální šířka a délka kuchyně?

Obecně se udává, že minimální šířka kuchyně by měla být alespoň 1,8 m, délka potom 3,6 m. Z toho plyne, že velikost nábytku v kuchyni je vždy nutné přizpůsobit konkrétním rozměrům. Jen málokdo se přitom může pochlubit tím, že ve svém bytě disponuje prostorem jako na zámku, a proto je nutné s tím, který je k dispozici, uvážlivě hospodařit. Vhodným uspořádáním kuchyňského nábytku i spotřebičů je totiž možné získat cenný prostor navíc.

Kuchyň s jídelnou

Pravidla pro úspěšné fungování přímé kuchyňské linky

Rozšířeným typem uspořádání je přímá kuchyňská linka. V tomto případě je třeba věnovat pozornost některým „maličkostem“. Pokud se sporák nebo varná deska nachází v rohu, je nutné zachovat jistý odstup od stěny, aby šlo na varné ploše pohodlně manipulovat s hrnci a byla zachována minimální odkládací plocha kolem 30-40 cm. Linka by neměla být umístěna proti oknu, protože v průběhu vaření brání dopadu denního světla na pracovní plochu. Jestliže se linka nachází na straně s oknem a majitel zamýšlí umístit pod něj dřez nebo varnou plochu, je nutné zvážit jeho rozměry a přihlédnout k nim při volbě výšky varné desky. Pokud možno co nejdále od sporáku by se měl nacházet spížový kontejner a lednice.

Rovnoběžné uspořádání kuchyně je doporučováno do užších prostorů

Pokud se kuchyně nalézá v užším průchozím prostoru, je doporučováno rovnoběžné uspořádání. To dovoluje získat více pracovních ploch i úložného místa. Často se na jedné straně nachází sporák a dřez, na druhé potom pracovní plocha. Uspořádání kuchyně může být samozřejmě různorodé, mělo by se ale dodržovat pravidlo, že sporák a dřez by se nikdy neměly nacházet úplně proti sobě.

Kuchyň

Nejběžnější řešení kuchyně v českých domácnostech je rohové. Jeho největší výhodou je skutečnost, že má člověk vše při ruce a nemusí pobíhat po kuchyni. Nicméně i zde se je nutné zaměřit na uspořádání spotřebičů. Varné centrum by mělo být alespoň 40 cm od rohu sestavy, díky čemuž vznikne dostatečný manipulační prostor kolem přilehlých skříněk. Když jedno rameno linky vychází až pod okno, vyplatí se sem umístit pracovní desku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.