Jak vyčistit odpad jednoduše a efektivně?

Ucpaný či zanesený odpad není rozhodně příjemnou záležitostí. Kromě zápachu se můžeme setkat i s neodtékajícím odpadem. Samozřejmě je důležitá prevence a pravidelná péče, ale každému z nás se jistě již někdy stalo, že se odpad ucpal a bylo třeba ho vyčistit. V řadě případů může být čistění zaneseného odpadu poměrně náročné. Setkáváme se s tímto problémem jak v kuchyni, tak v koupelně. Existují však různé triky, díky kterým si lze tuto činnost poměrně zjednodušit. V extrémních případech se samozřejmě nevyhneme ani použití drastičtějších chemických prostředků.

Jak poznáme, že je třeba odpad vyčistit?

Prvním signálem, že se v našem odpadu děje něco, co nemá, může být zápach. Běžně by odpad prakticky zapáchat neměl. Dalším varovným signálem je špatně odtékající voda. Již v tuto chvíli víme, že je nutné začít tento problém řešit, protože v opačném případě se odpad zcela ucpe a čistění bude následně o to složitější. V konečné fázi pozorujeme, že přestala odtékat voda, což nás již definitivně ujistí o tom, že je odpad ucpaný.

První pomoc na ucpaný odpad a prevence

V odpadu se nám usazují veškeré mastnoty a vodní kámen či zbytky jídla. V koupelně dostávají odpady a sifony zabrat kvůli vlasům a podobným nečistotám. Tyto nečistoty na sebe pak mohou vázat další složky, které se postupně shlukují až odpad nakonec ucpou. Jako prevence a zároveň třeba i první pomoc při zjištění problému je možné zkusit zalít odpad dostatkem vroucí vody, ideálně několika litry. V mnoha případech to může být účinným řešením. Dalším preventivním opatřením, které nás vyjde na pár korun je použití sítek. Tato sítka zná snad každý z nás z kuchyně. Jejich použití je snadné, levné a především velmi účinné.

Stará, ale osvědčená klasika

Nejznámější variantou čistění odpadu je použití zvonu z gumy, kterým se pokusíme odpad uvolnit. Bývá velmi efektivní, ale většina z nás se samozřejmě raději uchyluje k jednodušším řešením v podobě chemie. Zvonem stačí několikrát „zapumpovat“ a odpad by se měl uvolnit. Lze ho použít prakticky na jakoukoli výlevku.

Může být nutné rozebrat i sifon a mechanicky ho vyčistit. Ten může být zanesený tak, že přes nečistoty neprotéká voda, která se následně hromadí nad výlevkou. K vyčištění sifonu budete potřebovat větší nádobu, kterou pod něj umístíte a může do ní vytékat voda.

Babské rady, které pomáhají

I v tomto případě existuje nespočet babských rad. Některé z nich nám dobře poslouží, ale jiné jsou jen ztrátou času. Mezi ty, které fungují, lze jmenovat například smíchání balíčku jedlé sody s octem a následné vylití do výlevky. Tuto směs je nutné nechat působit co možná nejdelší dobu, aby měla čas pracovat a s nečistotami si poradit.

U ekologického způsobu čistění zaneseného odpadu ještě zůstaneme, osvědčil se i prášek do pečiva smíchaný s otcem. Po použití by měl do 30 minut odpad odtékat. Následně je potřeba ho prolít vroucí vodou.

Chemické prostředky jako poslední volba před povoláním odborníka

Nejjednodušeji a prakticky bez fyzické námahy lze odpad vyčistit chemickými prostředky. Existují různé granuláty či gely, které po zalití horkou vodou rozpustí nečistoty usazené v odpadním potrubí a následně je odplaví. Efekt je viditelný do pár minut.

Pokud se Vám nedaří odpad vyčistit žádným způsobem, nebojte se obrátit na profesionály, kteří si s problémem dovedou poradit díky profesionálnímu vybavení a letitým zkušenostem. Můžete se totiž jednat o větší problém v kanalizačním potrubí, se kterým si v domácnosti příliš neporadíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.