Jak odvzdušnit topení? Není to žádná věda…

Pomalu se nám začíná blížit topná sezóna a měli bychom si proto připravit topná tělesa na zprovoznění. Existuje mnoho typů topení a velká část z nich nevyžaduje složitou údržbu. Některá topení však potřebují odvzdušnit. Díky odvzdušnění můžeme rovněž ušetřit za vytápění. Pokud žijeme v panelovém či bytovém domě, kde je topení společné pro celý objekt, vyhneme se odvzdušněním rovněž sousedským sporům. Jde totiž o to, že ve chvíli, kdy je topení zavzdušněné v našem bytě, bude se teplo hůře dostávat i do bytů ve Vašem okolí či ve vyšších patrech.

Jak poznat zavzdušněný radiátor?

Třeba si říkáte, že odvzdušňování topení je zbytečné, ale věřte, že není. Při jeho zavzdušnění spotřebujete na vytápění daleko více energie a náklady se mohou pořádně zvýšit. To, že je topení zavzdušněné se pozná celkem jednoduše. Jedním varovným signálem může být to, že má některá část radiátoru nižší teplotu než zbytek tělesa. Dále můžeme při sepnutí topení vnímat podivné zvuky, jako např. šplouchání či praskání. Je to způsobeno tím, jak se voda snaží dostat přes vzduchovou bublinu.

S odvzdušněním topení si poradí každý

Odvzdušnění topení není žádná věda, stačí jen vědět jak na to a zvládne to v podstatě každý. Zavzdušněné topení znamená, že je v trubkách či samotném topném tělese příliš mnoho vzduchu, který působí jako bublina jež nepustí do oběhu teplou vodu, která ohřívá topidlo. Tím pádem dochází k tomu, že máme například část radiátoru studenou zatím, co jiná je extrémně horká.

K odvzdušnění topení nejsou potřeba ani žádné speciální pomůcky. Bohatě si vystačíte s nářadím, které se nachází prakticky v každé domácnosti. Při manipulaci s ventilem u kohoutu je však nutné počítat s tím, že v radiátoru může být v tu chvíli voda s vysokou teplotou. Proto je vhodné mít nasazeny rukavice a dalšími pomůckami se případně chránit proti popálení, které by bylo velice nepříjemné. Pokud je to možné, topení vypněte a radiátor uzavřete, aby voda vychladla.

Odvzdušnění topení a potřebné pomůcky

K odvzdušnění topení budete rozhodně potřebovat šroubovák a nějakou nádobu na vodu a samozřejmě i hadr. K uvolnění ventilu lze rovněž použít i speciální odvzdušňovací klíč na radiátory, který zakoupíte v železářství či hobby marketech. Samozřejmě je nutné počítat s tím, že různé typy radiátorů se mohou odvzdušňovat na jiných místech. Věřte, že toto místo bezpečně poznáte.

A jak, že se topení odvzdušňuje? Naprosto jednoduše. Připraveným šroubovákem či speciálním klíčem pomalu pootočíme ventil, ze kterého začne unikat vzduch, jež může být horký. Odvzdušňujeme do té doby, dokud nezačne téci voda. Ve chvíli, kdy voda teče více máme jistotu, že nežádoucí vzduch byl vypuštěn. Během poměrně krátké chvíle po opětovném zapnutí radiátoru můžete také pozorovat výsledný efekt, a to ten, že části radiátoru, které byly díky vzduchu chladné, se začnu zahřívat.

Vhodný čas na odvzdušnění? Před zahájením topné sezóny i v jejím průběhu…

Odvzdušňování topení je vhodné provádět před zahájením topné sezóny v rámci pravidelné údržby. V průběhu sezóny se však může stát, že bude topení potřeba odvzdušnit znovu. V tomto případě budete postupovat úplně stejně. Je důležité, aby byly vždy odvzdušněny všechny radiátory, jenž se ve Vaší domácnosti nacházejí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.