Jak vymalovat pokoj?

Vymalování domu či bytu není složitou záležitostí. S touto činností si poradí prakticky každý, a to bez rozdílu pohlaví. Před samotnou výmalbou je však potřeba si ujasnit několik důležitých věcí, které nám mohou malování zjednodušit. Jaké jsou typy barev a jak vhodně vymalovat? Barevný odstín malby je také třeba probrat s rodinou, aby vyhovoval všem.

Barev je nespočet, můžete si proto vybrat tu, jež Vám bude nejvíce vyhovovat

Výběr barvy by měl být základem úspěšného malování. Barvu můžeme použít buď klasickou bílou či tónovanou. Dále samozřejmě nalezneme barvy, které jsou odolné proti otěru a nečistotám – ty jsou vhodné především do dětských pokojů nebo do míst, kde se pohybují malé děti. Ve vlhčích budovách můžete také ocenit barvy, které obsahují složky, jež ničí plísně.

Starou barvu oškrábat či napenetrovat?

Před zahájením malování je třeba také ošetřit původní výmalbu. Máte zde dvě možnosti, a to buď starou barvu seškrábat či ji napenetrovat. Seškrábání je vhodné v případě více vrstev – v opačném případě by se barva mohla při nanášení nové vrstvy odlupovat. Díky penetraci zase nová barva lépe chytne a penetrace je ideální i ve chvíli, kdy měníme barvy, snadněji se některé odstíny přemalují.

Barevný nátěr

Chcete barevnou výmalbu? Můžete si pořídit již hotové barevné nátěry, nechat si barevný odstín namíchat ve speciálních prodejnách či si vysněný odstín vytvořit doma za pomoci tónovače. Ekonomicky nejlepší řešení představuje koupě již hotových barevných nátěrů. V případě, kdy si budete odstín míchat doma za pomoci tónovače, vystavujete se riziku, že ve chvíli, kdy Vám barevný nátěr dojde a budete potřebovat namíchat novou várku, tak již netrefíte přesný odstín.

Pomůcky potřebné pro malování

K malování budete samozřejmě potřebovat vhodné pomůcky, a to především malovací váleček, násadu, štětku. Mezi další pomocníky můžeme zařadit papírovou pásku na rohy, zásuvky, zárubně, okna apod. Samozřejmě se Vám bude hodit také nějaká igelitová fólie či plachta na překrytí nábytku a podlahy. Veškeré tyto pomůcky sežene v nejrůznějších hobby marketech, speciálních prodejnách či na internetu.

Jak vymalovat pokoj?

Před samotným malováním nesmíme zapomenout ani na to, jak chceme, aby výsledný efekt vypadal. Můžeme vymalovat buď celou stěnu, nebo nechat pruh jiné barvy pod stropem apod. Záleží čistě jen na Vašem přání.

Při malování je důležité nanášet barvu v takových vrstvách, aby po zdi nestékala. K válečkům jsou běžně k dostání speciální mřížky, díky kterým lze z válečku odstranit přebytečnou barvu, která následně nebude kapat a stékat. Nejlépe se maluje tahy nahoru/dolu, ale každý z nás má samozřejmě svůj ideální a osvědčený postup.

Co se týče schnutí, to záleží na mnoha faktorech. Za teplého počasí bude barva schnout kratší dobu. Pro správné schnutí je důležité větrání, které má i tu výhodu, že z dané místnosti odejde vlhkost. Různé typy barev potřebují k zaschnutí různou dobu. Ideální je proto počítat s časem schnutí okolo 24 hodin, ale může to být samozřejmě méně, ale i více.

Použití techniky při malování pokoje

Někteří domácí kutilové pokročili v malování o „level“ výše, a to tak, že k vymalování zdi používají speciální rozprašovací pistole na barvu. Tyto mohou být efektivní, ale je třeba počítat s tím že pokud s podobným zařízením nemáte zkušenosti, můžete si práci spíše ztížit. Do těchto zařízení se, ve většině případů, nehodí extra husté nátěry, které by mohly pistoli ucpat. Samozřejmě musí být barva bez hrudek a nečistot, které by rovněž mohly mít na funkčnost neblahý vliv.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.