Víte, jaké jsou výhody vinylových podlah oproti známějším materiálům?

Pokud plánujete rekonstrukci podlahy v bytě či domě, jistě porovnáváte jednotlivé typy podlahových krytin a hledáte tu nejlepší. Kromě dobře známých podlah, jako je ta dřevěná, laminátová, keramická dlažba nebo linoleum, existují i méně časté typy a materiály, které přinášejí spoustu výhod. Příkladem je vinylová podlaha.

Mladá žena sedící na vinylové podlaze

Materiálem vinylové podlahy je polyvinylchlorid – ten budete jistě znát pod zkratkou PVC. Nepředstavujte si ale jednobarevnou, lacině vypadající podlahu z plastu. Naopak, vinylové podlahy na sebe dokážou vzít podobu téměř jakéhokoliv materiálu.

Levnější dlažba, kámen či dřevěná podlaha – to je vinyl

Můžete si vybrat ze dvou základních typů vinylové podlahy. Prvním je takzvaná homogenní vinylová podlaha. Ta se prodává většinou v rolích a vyznačuje se totožnou strukturou a provedením napříč celou vrstvou. Druhou možností je pak heterogenní podlaha – jde o jednotlivé dílce vinylové podlahy, které se většinou lepí k podkladu (tím pádem není potřeba je nijak spojovat), anebo mají plovoucí podobu se zámkovými spoji.

Asi největší výhodou vinylových podlah je jejich vzhledová rozmanitost. Chcete dřevěnou podlahu, ale vadí vám její nevýhody, jako tvarová nestálost či nízká odolnost vůči vlhkosti? Zvolte vinylovou podlahu s dřevěným dekorem. Od té skutečně dřevěné ji na první pohled nerozeznáte. Dokáže ale imitovat také textil, dlažbu či přírodní kámen – a to včetně struktury a nedokonalostí různých materiálů. Vinylová podlaha tedy za rozumnou cenu zvládne simulovat i nesrovnatelně dražší materiály.

Podlaha z vinylu je také odolná. Záleží samozřejmě na správné údržbě a pokládce, ale obecně toho vydrží hodně – na rozdíl třeba od dřeva. Odštípnutí kusu dřevěného dílce při pádu těžšího předmětu je poměrně snadné, stejně jako poničení dřevěné podlahy v důsledku nadměrné vlhkosti. Vinylová podlaha není tak náchylná na mechanické poškození.

Odolnost vinylové podlahy určitě oceníte

Údržba je snadná díky odolnosti podlahy vůči vlhkosti – můžete ji tedy bez obav nechat položit i v koupelně. Tím se liší například od dražší dřevěné podlahy, kterou dokáže věrně napodobit. Svrchní vrstvu podlahy tvoří polyuretan. Ten zajistí, že se povrch jen tak nepoškrábe. I kdyby se tak stalo, je tu možnost renovace nášlapné vrstvy. Kromě odolnosti vůči zátěži a vlhkosti je plusem i relativně snadná pokládka a nenáročná údržba. Pokládku je přesto lepší přenechat odborníkům, a to především kvůli kvalitě podkladu.

Vinylová podlaha

Mezi další výhody vinylové podlahy patří příjemný nášlap či efektivní tlumení kročejového hluku – například v porovnání s keramickou dlažbou zde vinyl jednoznačně vítězí.

Pokud jde o nevýhody, je potřeba počítat například s nepříliš dobrou tepelnou izolací. Lepená forma podlahy bývá také náchylnější na teplotní změny. S těmi se lépe vyrovnává její zámková podoba.

Podlaha? To není jen dřevo, dlažba a laminát

Finální výběr typu a materiálu podlahy je samozřejmě na vás. Zkuste ale vedle klasických materiálů dát šanci také nepříliš známému vinylu, který vás může příjemně překvapit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.